dbo-lievelde

In gesprek met… Walter – voorzitter Lievelds Belang

In gesprek met… Walter te Brake – Voorzitter Lievelds Belang deelnemer aan project Netmobiel. Wij mochten hem interviewen. Over wat zijn drijfveren zijn dat hij zich heeft aangesloten bij Netmobiel, wat de rol van Lievelds Belang als dorpbelangenorganisatie bij het project Netmobiel is, welke uitdagingen hij nog ziet met betrekking tot de Netmobiel-app en méér. Je leest het allemaal in deze blog.

De dorpsbelangenorganisatie: Lievelds Belang doet mee aan het project Netmobiel, waarom?

“Lievelde is eigenlijk een uitzondering op de andere kleine kernen in Oost Gelre, als het gaat om vervoersuitdagingen. We hebben namelijk zowel een goede bus- als treinverbinding in het dorp. Je kunt bijvoorbeeld met de trein zo naar het ziekenhuis in Winterswijk komen. Binnen het Lievelds belang vinden we het echter wel heel erg belangrijk dat ook ouderen mobiel zijn en blijven en dat ze de mogelijkheid houden om van A naar B te komen. Daar kan de Netmobiel-app zeker een bijdrage aan leveren. De mogelijkheid dat ook een deelauto wordt opgenomen in de app, spreekt ons als bestuur ook erg aan. We zijn momenteel namelijk bezig met de aanschaf van een deelauto voor Lievelde.”

Jij zit in de werkgroep van bewoners om mee te praten en mee te denken over Netmobiel, waarom wilde je dat en wat doe je dan?

alfatest-applicatie


“Ik heb jarenlang gecarpoold richting Arnhem. En het viel me op dat, als we op de A12 reden, ik voornamelijk mensen alleen in de auto zag zitten. Daar wil ik graag wat aan doen. Daarnaast heb ik een software achtergrond en ben ik nieuwsgierig naar de ontwikkeling van een dergelijke app. Zodoende. We denken mee over communicatie-uitingen en zijn intensief betrokken bij het testen van de app.”

Wat is de rol van Lievelds Belang als de app wordt gelanceerd?

“Wat wij als Lievelds belang willen doen is de app uitrollen binnen de doelgroepen jongeren en ouderen. Het idee is om Netmobiel te presenteren en uit te leggen bij de KBO, Katholieke Bond voor Ouderen, en bij andere verenigingen uit het dorp, zoals DOEL, ‘Dames ontmoeten elkaar Lievelde’. Daarbij zitten vast ook mantelzorgers, die kunnen de app bijvoorbeeld aan hun ouders uitleggen. Dat doen we niet om alle ouderen in de trein of bus te krijgen, maar om te laten zien dat je zelfredzaam kunt zijn en niet afhankelijk van je omgeving hoeft te zijn. Uiteindelijk ervaar je dan meer vrijheid. Als je bijvoorbeeld slecht ter been bent dan kun je, wanneer het jou uitkomt, de app gebruiken als je een keer boodschappen wilt doen. Dan hoef je niet weer je kinderen te vragen om je te brengen.”

Dankzij jullie is er een functie in de app opgenomen waarmee je kunt sparen voor een goed doel. Waarom wilden jullie dat graag?

Als je met elkaar carpoolt komt uiteindelijk altijd de vraag: ‘Wat wil ie d’r veur hebb’n?’. We denken dat die vraag ook komt als je via de Netmobiel-app met iemand meerijdt. Dan is er dus de mogelijkheid dat je als antwoord geeft ‘gooi het maar in de pot’. Dan spaar je met elkaar voor iets voor je eigen gemeenschap. In Lievelde kan dat bijvoorbeeld de deelauto zijn.

Het gebruik van de app veronderstelt een bepaalde digivaardigheid. Hoe denk je daar over?

Alfatest-Netmobiel


“Met die jongeren komt het wel goed. Met de ouderen is het een ander verhaal. Naast het feit dat ze de app moeten leren gebruiken willen ze vaak ook zekerheid. Een heenreis via Netmobiel boeken naar bijvoorbeeld het ziekenhuis zonder dat ze weten hoe ze terug moeten reizen zal een hele uitdaging worden. Een groot aantal van deze ouderen is gewend dat ze gebracht en gehaald worden door de (klein)kinderen of buren. Ik zeg wel eens ‘gewend is verwend’. Deze groep gaat zelf de app pas gebruiken als ze daar flink mee geholpen worden en de onzekerheden zijn weggenomen. We zijn dan ook van plan, om de app met deze groep ook live te gaan testen, zodat ze vertrouwen krijgen dat het werkt. Zo willen we de app handen en voeten geven.

De jonge, fitte 60+ ers, die gebruiken een mobiele telefoon toch vooral om te bellen en voor WhatsApp. Ik hoop dat deze groep toch blijvend de app gaat gebruiken en niet alleen maar downloaden om er vervolgens niets mee te doen. Maar ach de digitale ontwikkeling en het gebruik van digitale middelen gaat zo snel; over een paar jaar lezen we dit terug en lachen we om de zorgen die we nu hebben.”

Als alles meezit dan wordt de app na de zomer gelanceerd. Waar hoop je op?

“Een app zonder bugs. Dat de app doet wat ie doen moet.  Daarom blijven we testen.”

Hoe en wanneer ga jij de Netmobiel-app gebruiken?

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik bijna alles met de fiets doe. De woon- werkafstand Lievelde – Aalten is goed te doen met de fiets en ik ben dus niet actief als chauffeur of passagier. We hebben wel een auto, maar daar maken we weinig gebruik van. Maar als de situatie verandert en ik de auto meer ga gebruiken zal ik de app zeker gebruiken. En voor de toekomst op lange termijn, als ik zelf misschien minder zal rijden, zou ik via de app een rit regelen. Ik ben er immers nu al vertrouwd mee.”

Juni 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − fourteen =