Klaar voor de start… corona

Het zou na een lange voorbereiding eindelijk zo ver zijn: de start van de pilotfase van de Netmobiel-app in Oost Gelre! Er is maandenlang hard gewerkt aan de technologie die allemaal samenkomt in de Netmobiel-app. Ook liep de communicatietrein op volle toeren. Helaas is deze trein inmiddels weer wat afgeremd door een persoon op het spoor: het coronavirus. Ondanks deze tegenslag gaat de ontwikkeling van de app ongeremd door. In dit artikel nemen we je mee in de laatste ontwikkelingen en blikken we vooruit naar wat er nog aan zit te komen:

De laatste test voor de (valse) start

Op 22 september stond de acceptatietest op de planning. Tijdens deze samenkomst met bewoners moest blijken of de Netmobiel-app volwassen genoeg was voor de start van de pilot in Oost Gelre. Een corona-uitbraak in Vragender en het overleg met de dorpsbelangenorganisaties dat daarop volgde zorgde ervoor dat deze beslissing tijdens de bijeenkomst niet meer gemaakt hoefde te worden. We moesten uitstellen, om de verspreiding van het virus in de gemeente niet te vergroten door bij elkaar in de auto te stappen. Zowel het projectteam als de inwoners stonden volledig achter deze beslissing, met daarbij een lichte treurnis. De app die tijdens diezelfde bijeenkomst aandachtig is bekeken riep positieve reacties op. Het software-team kreeg complimenten voor hun goede werk dat ze in de app hadden gestoken. Zo toonden de deelnemers veel lof voor de implementatie van complexe functies zoals het plaatsen van ritoproepen en de ritplanner. Deze lof werd des te groter toen ze inzagen welke complexiteit schuilging achter deze functies. De eerdergenoemde stelling kon dan ook zeker beantwoord worden met een ja. De Netmobiel-app was volwassen genoeg om onderworpen te worden aan een ‘echte’ test in het rurale Oost Gelre.

screenshots-netmobiel-app

De ontwikkeling gaat volop door

Ondanks de uitstel van de pilot ging de ontwikkeling van het Netmobiel-platform onverminderd door. Het softwareteam bouwt verder aan nieuwe functionaliteiten. Tegelijkertijd is hard gewerkt om juridische en praktische zaken binnen het project in orde te maken, zoals het uitwerken van algemene voorwaarden en de start van de Vereniging Netmobiel. Ook zat het communicatieteam niet stil. Zo bleef er content verschijnen op de verschillende communicatiekanalen van Netmobiel, verscheen er een bericht in de Elna, vertelde associate lector Mark Melenhorst over Netmobiel in het Achterhoek Ambassadeurs magazine en deelde lector Mettina Veenstra haar Achterhoekse visie aan Twentevisie, wat een mooi artikel opleverde.

foto-Mettina

Wat zit er allemaal nog aan te komen?

De komende maanden komen er veel interessante aan voor Netmobiel. De Regio Achterhoek (8RHOEK Ambassadeurs) wil meer ‘wielen’ voor de regio. De eerste deelfietsen staan al in de regio, deelauto’s volgen binnenkort. Elektrokarretjes volgen later. Achterhoekers kunnen uiteindelijk alle vervoersvormen zoeken, boeken en betalen via één app. 

Naast deze ontwikkelingen zijn wij samen met de regio bezig om Netmobiel voor de hele Achterhoek mogelijk te maken. Waar we in Netmobil een pilot doen in Oost Gelre, richt het project Opschaling Netmobiel zich op de uitrol naar de hele regio. Hiermee zodat we het hoofddoel kunnen bereiken: drempelloos vervoer van A naar B in de gehele Achterhoek.

Samenwerking met inwoners
Bij veel smartcitytoepassingen is de samenwerking met burgers vereist, dit is bij project Netmobiel niet anders. De Netmobiel-app is stap voor stap samen met inwoners ontwikkeld, in diverse brainstormsessies en testrondes. Ook in de komende periode plannen we afspraken met bewoners in. Ten eerste staat er een gebruikersvriendelijkheidstest op de planning. De feedback afkomstig uit deze test zal gebruikt worden om verbeteringen door te voeren en mogelijke fouten uit de app te halen. Ten tweede gaan we met mantelzorgers in gesprek om achter hun wensen en behoeftes te komen bij het boeken van een rit voor de personen waarvoor zij zorg verlenen, zodat ook als je zelf geen rit kunt boeken, je toch gebruik kunt maken van Netmobiel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 4 =