Mobiliteit in de Achterhoek

Wat is er aan de hand?

In de kleine kernen van de Achterhoek heeft 85% van de huishoudens één of meerdere auto’s. Met de auto zijn voorzieningen als ziekenhuizen, scholen en winkels eenvoudig te bereiken. Voor mensen die geen auto kunnen of mogen rijden, geldt dit niet. Denk hierbij aan jongeren (zonder rijbewijs) of ouderen die niet meer kunnen rijden. Bij deze personen is het een stuk minder gesteld met de mobiliteit in de Achterhoek.

Zonder auto is het bereiken van voorzieningen vanuit de kleine kernen vaak een probleem. Het openbaar vervoer is beperkt: er zijn weinig bus- en treinverbindingen. Niet elk dorp heeft een bushalte. Mensen zonder auto hebben dus een mobiliteitsprobleem. Voor vervoer zijn ze vaak afhankelijk van familie of vrienden.

Netmobiel heeft als doel de bereikbaarheid in de Achterhoek te verhogen en zo een oplossing te bieden voor deze mobiliteitsproblemen.

Mobiliteitswerkgroep

Sluit je aan bij een mobiliteitswerkgroep en denk mee over mobiliteit in de Achterhoek

Netmobiel reisopties

Huidige reisopties zijn tijdrovend en beperkt beschikbaar

Reizen met het openbaar vervoer in de Achterhoek is vaak tijdrovend. Reizigers moeten veel overstappen, flinke wandelroutes afleggen en vaak lang wachten op de volgende trein of bus. Toch kiezen veel personen ervoor om te reizen met het openbaar vervoer, anderen maken gebruik van de snellere en comfortabelere reisoptie: de auto. De auto is dan ook het meest gebruikte vervoermiddel In de Achterhoek. Voor mensen die niet over een auto kunnen beschikken blijven een paar opties over: meerijden met familie of vrienden, een (dure) taxi of aanvullend vervoer (indien met daarvoor in aanmerking komt).

Voor Netmobiel roepen beide reisopties de nodige vragen op, zoals:

Hoe plan je zo’n reis met meerdere vervoermiddelen?

Hoe wordt er rekening gehouden met mensen met een beperking?

Hoe vind je iemand waarmee je mee kunt rijden wanneer je zelf niet over een auto beschikt?

Hoe kan je een reis voor iemand anders boeken of regelen?

Corrie-netmobiel
thymen
laura-netmobiel

Mobiliteitswerkgroep

De bereikbaarheid verbeteren lukt alleen als je het samen doet. Daarom zijn binnen de dorpen Zieuwent, Vragender, Lievelde, Zwolle, Harreveld en Mariënvelde werkgroepen opgestart waarin mobiliteit in het dorp centraal staat. Deze mobiliteitswerkgroepjes zijn in gesprek over wat het dorp zelf kan doen om de inwoners te helpen met mobiliteit. Moet er een deelauto komen? Kun je een pool van vrijwilligers opzetten? Als ambassadeurs gaan ze het dorp mobiliseren om voldoende gebruikers en chauffeurs te werven voor Netmobiel.

Wil jij helpen om de bereikbaarheid van je dorp te verbeteren? Wil je helpen om van de Netmobiel-app een succes te maken? Sluit je dan aan bij een mobiliteitswerkgroepje of zet er een op!

sessie-mariënvelde