Alfatest-Netmobiel

Eerste gebruik van de Netmobiel applicatie

Begin 2020 zullen wij de Netmobiel-app lanceren om de mobiliteit in de Achterhoek te verbeteren. Maar voordat deze gelanceerd wordt, zijn wij nog druk bezig om het een en ander te testen. We willen immers een applicatie die goed werkt en waarbij je eenvoudig een rit van bijvoorbeeld Lichtenvoorde naar Groenlo kunt boeken.

Een aantal weken terug hebben er daarom een aantal tests plaatsgevonden in de verschillende dorpen Lievelde, Harreveld, Zieuwent, Zwolle, Mariënvelde en Vragender. Het doel van de test was om te kijken of de applicatie het doet en welke features er volgens de bewoners in de aankomende periode t/m de lancering nog verbeterd kunnen worden.

6 dorpsbelangenorganisaties + betrokkenen

Vanuit de 6 dorpsbelangenorganisaties Lievelde, Harreveld, Zieuwent, Zwolle, Mariënvelde en Vragender zijn er verschillende mobiliteitsgroepen opgericht om de leefbaarheid in de Achterhoek te verbeteren. Deze mobiliteitsgroepen zetten zich samen met andere betrokkenen en organisaties in om Netmobiel tot een succes te maken. Mobility as a service, om de mobiliteitsproblemen in de Achterhoek aan te pakken!

De eerste test – oktober 2019

In de maand oktober hebben er verschillende tests plaatsgevonden met de
dorpsbelangenorganisaties en betrokkenen. De test bestond uit het zoeken naar reisopties via de applicatie, het toevoegen van een auto in het profiel en het aanbieden van een rit als chauffeur. De deelnemers moesten de applicatie downloaden, kregen een gebruikersnaam + wachtwoord en mochten zich vervolgens verplaatsen in de verschillende scenario’s:
Scenario 1: Je bent chauffeur en biedt een rit aan
Scenario 2: Je bent passagier en zoekt naar een rit

De onderzoeksvraag bestond uit: “Hoe evalueren gebruikers de gebruiksvriendelijkheid van de alfarelease voor wat betreft het invoeren van ritten als chauffeur en het zoeken naar reisalternatieven als passagier?”

Na de test mochten de deelnemers de verbeterpunten met betrekking tot de applicatie doorgeven gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid.

Een voorbeeld uit scenario 1:

alfatest-applicatie


|Carla woont in Vragender aan de Winterswijkseweg 19 en werkt drie dagen per week als docent Nederlands bij het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Ze werkt op maandag, dinsdag en donderdag.

Via Vragenders Belang hoorde ze van de Netmobiel-app. Ze downloadt en installeert de app op haar telefoon.

● Installeer de applicatie.
● Voeg via de Profiel-pagina een auto toe. Ga naar Profiel en vervolgens naar Instellingen. Geef bovenaan de pagina aan dat je ritten aanbiedt. Voeg als kenteken 47-GVT-6 toe. Klik op ‘Voeg toe’.

Op maandag en dinsdag moet ze de kinderen naar school brengen, maar op donderdag zou ze best een passagier mee kunnen nemen. Een mooie manier om dorpsgenoten en andere Achterhoekers te helpen.

Hoe voegt Carla een nieuwe rit toe?

  1. Klik onderin op ‘Ritten’.
  2. Het vertrekpunt is het huisadres van Carla (van het huisadres van Carla (Winterswijkseweg 19, Vragender). De bestemming is Parallelweg 7, Winterswijk (het Gerrit Komrij College). Ze vertrekt op donderdag 17 oktober om 09:00.
  3. In haar auto passen maximaal drie passagiers. Ze wil maximaal 10 minuten omrijden. In haar kofferbak passen best wat boodschappen en andere handbagage, maar geen rollator of andere grote dingen. Ze wil ook geen dieren in haar auto hebben.
  4. Bekijk het overzicht van geplande ritten om te kijken of het invoeren goed is gegaan.

Zodra een passagier deze rit geboekt heeft, ontvangt de chauffeur (Carla) een notificatie op haar telefoon.

Een voorbeeld uit scenario 2:

Simon woont in Vragender aan de Meddoseweg 1. Hij moet op maandag om 9:40 uur voor een controleafspraak bij de cardioloog zijn in het ziekenhuis in Winterswijk. Via Vragenders Belang hoorde hij van de Netmobiel-app. Simon besluit de app uit te proberen voor zijn bezoek aan de cardioloog. Hij downloadt en installeert de app.
Vervolgens gaat hij op zoek naar een rit voor zijn bezoek aan de cardioloog.

  1. Zoek opties voor een rit van de Meddoseweg 1 in Vragender naar Beatrixpark 1 in Winterswijk (het ziekenhuis). Je wilt op donderdag 17 oktober om 09:00 vertrekken.
  2. Hier vindt je vervolgens de rit die Carla heeft aangeboden: een rechtstreekse rit met de auto naar de plaats van bestemming.
  3. Selecteer deze optie en leg de rit vast.

Conclusie en verbeterpunten met betrekking tot de eerste tests

buy-a-feature-applicatie


Het lukte iedereen om de applicatie te downloaden en een rit te boeken. Verder is iedereen positief over het onderscheidende karakter van Netmobiel en de werking van de applicatie voor een eerste test. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering wat ook normaal is bij het ontwikkelen van een applicatie. De basis staat in ieder geval al en de feedback zal in de aankomende tijd toegepast worden. Wij willen alle dorpsbelangenorganisaties en de mensen die aan Netmobiel meewerken enorm
bedanken voor hun inzet tot nu toe. Zonder jullie geen Netmobiel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + twenty =